آدرس: تهران - میدان انقلاب - روبروی سینما بهمن - نبش خیابان منیری جاوید - آموزشگاه فن و کار

نحوه کار با اسیلوسکوپ

دسته بندی‌ها
نویسنده: تحریریه فن و کار
نحوه کار با اسیلوسکوپ

آیا تا به حال متوجه شده اید که در حال عیب یابی مداری هستید اما به اطلاعات بیشتری نسبت به یک مولتی متر ساده نیاز دارید؟ اگر نیاز به کشف اطلاعاتی مانند فرکانس، نویز، دامنه یا هر ویژگی دیگری دارید که ممکن است در طول زمان تغییر کند، به یک اسیلوسکوپ نیاز دارید! چگونگی استفاده از آن در دوره آموزش تعمیرات برد الکترونیکی مجتمع فن و کار آموزش داده می شود.

آموزش تعمیرات برد الکترونیکی

اسیلوسکوپ بعد از مولتی متر در کاربردهای الکتریکی و الکترونیکی متداول ترین ابزار مورد استفاده است. در اصل، این دستگاه یک ولت متر اصلاح شده است که از طریق آن می توانید نه تنها ولتاژ را اندازه گیری کنید، بلکه شکل آن را نیز تجزیه و تحلیل کنید، عیوب مدار را شناسایی کنید و اقداماتی را برای رفع آن ها تعیین کنید. در این مقاله نحوه استفاده از اسیلوسکوپ و اصل عملکرد دستگاه را به شما خواهیم گفت.

نحوه کار با اسیلوسکوپ

اسیلوسکوپ چیست؟

اسیلوسکوپ ها برای مشاهده تغییرات بسیار سریع ولتاژ در طول زمان مفید هستند، در واقع برای چیزهایی که نمی توانستیم با مولتی متر اندازه گیری کنیم، مفید هستند. معمولاً وقتی با اسیلوسکوپ اندازه گیری می کنید، خطی را می بینید که از یک طرف صفحه به طرف دیگر کشیده می شود. این خط در واقع نمودار ولتاژ در مقابل زمان است، که در آن ولتاژ در امتداد محور y و زمان در امتداد x اندازه گیری می شود.

فیلم نحوه کار با اسیلوسکوپ

انواع اسیلوسکوپ

اسیلوسکوپ ها دو نوع هستند: آنالوگ و دیجیتال. کنترل‌ های هر دو نوع تقریباً یکسان هستند.

اسیلوسکوپ آنالوگ

تمام مدل‌ های قدیمی ‌تر اسیلوسکوپ ‌ها بر اساس یک لوله پرتو الکترونی هستند. ویژگی آن ها دقت بالاتر در مقایسه با دیجیتال است. با این حال، ابعاد آن ها، مانند تمام وسایل الکترونیکی قدیمی، بسیار ناخوشایند است: اسیلوسکوپ ها وزن و ابعاد قابل توجهی دارند، به همین دلیل حرکت دادن آن ها کار سختی است.

اسیلوسکوپ آنالوگ

در سال 1897، کارل فردیناند براون، فیزیکدان و مخترع آلمانی، اولین لوله اشعه کاتدی اسیلوسکوپ(CRT)  را با اعمال ولتاژ به صفحات عمودی روی و زیر پرتو الکترونی ساخت. پرتو الکترونی به یک صفحه فسفری در انتهای مخالف برخورد می کند و یک نقطه روشن را ترسیم می نماید. همانطور که در شکل نشان داده شده است، وقتی که ولتاژ بین صفحات تغییر می کرد، نقطه بالا و پایین می رود.

قابل ذکر است که با توانایی کنترل حرکت عمودی و افقی، اکنون می‌توانیم نموداری از یک سیگنال الکتریکی را بر روی صفحه نمایش در زمان واقعی بسازیم.

اکنون که نحوه پیدایش اسیلوسکوپ های آنالوگ را دیدیم، اجازه دهید عملکرد آن ها را تجزیه کنیم. شکل زیر دیاگرام این نوع اسیلوسکوپ را به همراه توضیحات هر یک از اجزا نشان می دهد.

همچنین شما میتوانید در دوره آموزش طراحی برد الکترونیکی که این آموزشگاه برگزار میکند شرکت کرده و یصورت حرفه ای این رشته را فرا بگیرید.

Probe: قطعه ای که به مدار شما در حال آزمایش وصل می شود. اکثر پروب ها دو نوک دارند، زیرا اسیلوسکوپ ها اختلاف پتانسیل الکتریکی (ولتاژ) بین دو نقطه را اندازه می گیرند.

Probe

تقویت کننده/تضعیف کننده: اغلب، یک سیگنال الکتریکی نیاز به تقویت (افزایش دامنه) یا تضعیف (کاهش دامنه) دارد تا به طور موثر به کاربر نمایش داده شود یا به مدار داخلی اسیلوسکوپ آسیبی وارد نشود.

سیستم تریگر: تریگر یک شرایط تعریف شده توسط کاربر (مانند آستانه ولتاژ) است که تعیین می کند اسیلوسکوپ چه زمانی باید شروع به ترسیم شکل موج کند. این می تواند برای یافتن پالس های پراکنده در یک مدار یا همگام سازی نمایشگر با یک الگوی تکرار شونده، مانند موج سینوسی، بسیار مفید باشد، به طوری که بر روی صفحه نمایش ثابت به نظر برسد.

Sweep Generator: برای کنترل صفحات افقی در CRT، ژنراتور Sweep یک الگوی ولتاژ دندان اره تکراری ایجاد می کند. این باعث می شود که پرتو در CRT از یک طرف به طرف دیگر حرکت کند. فرکانس و راه اندازی ژنراتور جاروب توسط کاربر تنظیم می شود.

تقویت کننده افقی: تقریباً مانند تقویت کننده ای که بعد از پروب یافت می شود، تقویت کننده افقی، دامنه موج دندانه اره ای را از ژنراتور جاروب افزایش می دهد تا بتواند صفحات افقی را در CRT کنترل کند.

CRT: یک تفنگ الکترونی جریان ثابتی از الکترون‌ ها را روی صفحه ‌ای با پوشش فسفر شلیک می‌ کند که یک نقطه روشن ایجاد می‌کند. دو دسته از صفحات انحراف شلیک را کنترل می کنند. صفحات عمودی مستقیماً توسط ولتاژی که روی پروب مشاهده می شود کنترل می شوند و صفحات افقی توسط ژنراتور جاروب کنترل می شوند. همانطور که انحراف پرتو به سرعت تغییر می کند، یک خط ثابت روی صفحه ظاهر می شود. این خط روی نمایشگر نشان دهنده ولتاژ (همانطور که در پروب دیده می شود) است زیرا در طول زمان تغییر می کند.

اسیلوسکوپ دیجیتال

در دهه 1980، اولین اسیلوسکوپ دیجیتال (DSO)  با استفاده از مبدل آنالوگ به دیجیتال (ADC) نسبتا کند (1 مگاهرتز) ایجاد شد. با پیشرفته تر شدن فناوری دیجیتال، اسیلوسکوپ های دیجیتال سریع تر، کوچکتر و محبوب تر شدند.

اسیلوسکوپ دیجیتال

DSO های مدرن اساساً رایانه هایی با ADC های پیشرفته هستند که برای نمونه برداری از ولتاژها استفاده می شوند. با این حال، همانطور که در شکل مشاهده می شود، بسیاری از توابع و رابط مشابه آنهایی هستند که در اسیلوسکوپ های آنالوگ قدیمی یافت می شوند.

شکل زیر عملکرد داخلی یک اسیلوسکوپ ذخیره سازی دیجیتال را نشان می دهد.

عملکرد اسیلوسکوپ دیجیتال

Probe: اسیلوسکوپ به روشی برای اندازه گیری ولتاژ بین دو نقطه در مدار مورد آزمایش شما نیاز دارد. اکثر پروب ها دو نوک دارند که به گره های مختلف مدار خود متصل می کنید.

 

تقویت کننده/تضعیف کننده: اکثر اسیلوسکوپ ها دارای مدارهایی هستند که سیگنال های الکتریکی گرفته شده را تقویت یا تضعیف می کنند تا بتوانند به طور موثر به کاربر نمایش داده شوند و از آسیب دیدن اجزای داخل اسیلوسکوپ جلوگیری شود.

انتخاب تریگر (Trigger select): بسیاری از اسیلوسکوپ‌ های مدرن به شما امکان می‌ دهند بین سیگنال داخلی یا خارجی (از یک منبع جداگانه) برای نمایش شکل موج یکی را انتخاب کنید.

منطق کنترل: منطق یا نرم افزاری که به کاربر اجازه می دهد نحوه ضبط و نمایش سیگنال ها را پیکربندی کند. منطق کنترل شبیه به کنترل های افقی موجود در اسیلوسکوپ آنالوگ است اما اغلب گزینه های بیشتری را ارائه می دهد.

ADC: مبدل آنالوگ به دیجیتال سیگنال الکتریکی مدار تست را در فواصل زمانی معینی که توسط منطق کنترل تنظیم شده است، نمونه برداری می کند. این نمونه ها به اعداد باینری تبدیل می شوند که در حافظه ذخیره می شوند.

حافظه: اطلاعات دیجیتال نشان دهنده سیگنال نمونه برداری شده در حافظه ذخیره می شود. این اطلاعات برای بازسازی یک تقریب نزدیک به سیگنال الکتریکی اصلی روی صفحه نمایش در قالب نمودار استفاده می شود.

Time Base: همانطور که توسط منطق کنترل تنظیم شده است، پایه زمانی محور افقی روی نمایشگر را کنترل می کند. کاربر می تواند یک یا چند نقطه تریگر را تنظیم کند تا پایه زمانی را برای گرفتن سیگنال های پراکنده تنظیم کند یا سیگنال های دوره ای مانند امواج سینوسی را در صفحه نمایش ثابت نگه دارد.

نمایشگر: اسیلوسکوپ داده ها را از حافظه می گیرد، آن ها را با اطلاعات پایگاه زمانی ترکیب می کند و شکل موجی را روی صفحه نمایش می دهد. اغلب، این شکل موج نمایشی نزدیک از سیگنال نمونه برداری اولیه با ولتاژ به عنوان محور Y و زمان به عنوان محور X خواهد بود. برخی از اسیلوسکوپ های دیجیتال قدیمی از CRT به عنوان نمایشگر استفاده می کنند در حالی که اکثر DSO های مدرن به LCD ها متکی هستند.

کاربردهای اسیلوسکوپ

دامنه استفاده از دستگاه ها بسیار گسترده است. مشاهده رفتار سیگنال جریان الکتریکی امکان تشخیص و تعمیر به موقع هر وسیله الکتریکی را برای مدت کوتاهی فراهم می کند.

از طریق اسیلوسکوپ می توانید کارهای زیر را انجام دهید:

  • پارامترهای زمان و ولتاژ سیگنال را تعیین کنید و محاسبه فرکانس را انجام دهید.
  • ردیابی تغییرات در شکل سیگنال و تجزیه و تحلیل ماهیت آن؛
  • تشخیص اعوجاج در قسمت های سمت راست مدار؛
  • تعیین تغییر فاز؛
  • برای تعیین نسبت نویز به سیگنال مفید، به منظور شناسایی ماهیت نویز.

تعیین تمام پارامترها با یک مولتی متر ممکن است ساعت ها طول بکشد، در حالی که با یک اسیلوسکوپ، تمام اندازه گیری ها را می توان در چند دقیقه انجام داد. علاوه بر این، بسیاری از عیوب را فقط می توان با اسیلوسکوپ تشخیص داد. این می تواند حدود یک میلیون اندازه گیری را در ثانیه اندازه گیری کند، بنابراین حتی خرابی های کوتاه مدت توسط اسیلوسکوپ تشخیص داده می شود.

کاربردهای اسیلوسکوپ

اسیلوسکوپ ها تقریباً در تمام زمینه های فعالیت انسان استفاده می شوند، از جمله:

  • رادیو و الکترونیک;
  • مهندسی خودرو؛
  • کشتی سازی؛
  • هواپیمایی؛
  • تعمیرگاه ها با اهداف مختلف؛
  • مصارف خانگی

بررسی ابزارهای کنترل اسیلوسکوپ

همه اسیلوسکوپ ها چند کنترل اساسی مشترک دارند، مطمئن شوید که می توانید این کنترل ها را در اسیلوسکوپ خود شناسایی کنید:

ورودی: حداقل یک ورودی در اسیلوسکوپ وجود دارد که در آن یک پروب اسیلوسکوپ (که کابل کواکسیال نیز نامیده می شود) می تواند وصل شود.

صفحه نمایش مشبک: این شبکه زمانی مفید است که می خواهید با استفاده از اسکوپ اندازه گیری کنید.

volts/div: این قسمت به شما امکان می دهد مقیاس ولت هایی که با هر افزایش عمودی همپوشانی شبکه روی صفحه نمایش داده می شود را تغییر دهید. اساساً به شما این امکان را می دهد که در امتداد محور y بزرگنمایی و کوچکنمایی کنید.

time/div: این دستگیره به شما امکان می دهد مقیاس زمان نمایش داده شده توسط هر افزایش افقی مشبک روی صفحه را تغییر دهید. در واقع شما را قادر می سازد در امتداد محور x بزرگنمایی و کوچک نمایی کنید.

vertical position/offset: با استفاده از این ابزار می توان در جهت y بالا و پایین رفت.

horizontal position/offset: این ابزار به شما امکان حرکت به چپ و راست در راستای محور X را می دهد.

trigger level: این ابزاری است که به شما امکان می دهد شکل موج خود را روی صفحه تثبیت کنید، در ادامه این آموزش به جزئیات خواهم پرداخت.

trigger level

تنظیمات اسیلوسکوپ

ابتدا اسیلوسکوپ خود را روشن کنید. اگر چیزی به اسیلوسکوپ وصل نشده باشد، باید یک خط صاف را ببینید، به این معنی است که ولتاژ ورودی در طول زمان تغییر نمی کند. اگر خطی را دیدید که صاف نیست، سعی کنید پروب را از اسیلوسکوپ جدا کنید. اگر صفحه خالی است، موارد زیر را امتحان کنید (به یاد داشته باشید که اسیلوسکوپ ها کمی متفاوت هستند، اگر مطمئن نیستید نگران فشار دادن دکمه ها نباشید.

– اسیلوسکوپ بکار برده شده در این مقاله، یک اسکوپ دو کاناله است به عبارت دیگر، دو ورودی دارد. همانطور که در شکل نشان داده شده است، فشار دادن دکمه Channel 1 باعث می شود که ورودی به رنگ زرد روی صفحه نمایش داده شود. فشار دادن مجدد باعث ناپدید شدن آن می شود. با فشار دادن Channel 2، ورودی به رنگ آبی نمایش داده می شود. اسیلوسکوپ شما ممکن است فقط یک ورودی داشته باشد (بدون دکمه کانال)، یا ممکن است بیش از 2 ورودی داشته باشد. اسیلوسکوپ های آنالوگ کانال های جداگانه را به صورت رنگ های مختلف نمایش نمی دهند، بلکه همه آنها سبز است.

– ممکن است روی مقداری فضای خالی کوچک زوم شده باشید، دستگیره volts/div را در خلاف جهت عقربه‌های ساعت بچرخانید تا کوچک‌نمایی کنید و از حالت زوم خارج شود، همچنین کنترل موقعیت عمودی را بچرخانید تا زمانی که یک خط صاف در مرکز صفحه‌نمایش به دست آورید.

– مطمئن شوید که محدوده شما در حالت x y نیست.

از دستگیره های کنترل volts/div و موقعیت عمودی  یا به عبارتی vertical position برای قرار دادن خط افقی خود در وسط صفحه استفاده کنید و volts/div را روی ~1V و time/div را روی ~1ms برای شروع تنظیم کنید.

اتصال اسیلوسکوپ به یک سیگنال نوسانی

در این مرحله به یک سیگنالی پایدار با فرکانس ثابت نیازمند هستید. اگر یک مولد شکل موج دارید، می توانید از آن استفاده کنید، آن را روی موج پالس با دامنه 2.5 ولت در 500 هرتز تنظیم کنید. اگر مولد شکل موج ندارید، یکی از گزینه های زیر را در نظر بگیرید:

استفاده از آردوینو (Arduino)

 اگر به یک آردوینو دسترسی دارید، کد زیر را روی آن بارگذاری کنید، یک موج مربعی از پین دیجیتال 8 ایجاد می کند که بین 0 تا 5 ولت با فرکانس ی برابر 500 هرتز در نوسان است.

//sends 500Hz pulse wave out arduino D8

void setup() {

  //set digital pin 8 as output

  pinMode(8,OUTPUT);

}

void loop(){

  digitalWrite(8,HIGH);//set pin 8 to +5V

  delay(1);//wait 1ms

  digitalWrite(8,LOW);//set pin 8 to 0V

  delay(1);//wait 1ms

}

استفاده از تایمر 555

کابل کواکسیال خود را به اسیلوسکوپ وصل نمایید. بخش مرکزی کابل را به سیگنال و قسمت جانبی (معمولاً یک گیره سوسماری) را به زمین وصل کنید. از این تایمر می توان به منظور تولید یک پالس با فرکانس 500 هرتز استفاده نمود.

فعلاً اسیلوسکوپ را روی coupling AC قرار دهید. در این حالت تنها قادر به دیدن تغییرات  AC از سیگنال ولتاز خواهید بود و مثدار DC آن صفر خواهد شد. اما چنانچه اسیلوسکوپ را بر روی DC Coupling قرار داده باشید، تمام شکل موج مربوط به ولتاژ به طور یکجا نشان داده خواهد شد.

تنظیم نمودن تریگر (Trigger)

هنگامی که به سیگنال وصل می شوید، باید ببینید که خط صاف به نوعی شکل موج تبدیل می شود. time/div  را طوری تنظیم نمایید که بتوانید تفکیک بین نوسانات را ببینید،volts/div  و موقعیت عمودی را طوری تنظیم کنید که شکل موج در محدوده مرزهای صفحه نوسان کند. موج شما ممکن است به سختی دیده شود و تا حدودی ناپایدار به نظر برسد اگر اینطور نیست، کلید سطح تریگر را بچرخانید تا این اتفاق بیفتد. اگر اسیلوسکوپ شما بیش از یک کانال دارد، مطمئن شوید که تریگر روی حالت مناسب تنظیم شده است.

تنظیم نمودن تریگر (Trigger)

در حین چرخاندن چرخش سطح تریگر، یک نشانگر سطح ماشه را مشاهده خواهید کرد که به سمت بالا و پایین صفحه حرکت می کند (مثلث کوچک زرد رنگ در سمت راست صفحه در تصاویر بالا). توجه داشته باشید که وقتی سطح تریگر از ارتفاع شکل موج بیشتر شود، سیگنال ناپایدار می شود.

سطح تریگر اساساً سطح ولتاژی است که اسیلوسکوپ شما سیگنال دریافتی را با آن مقایسه می‌کند، که به آن اجازه می‌دهد یک شکل موج تکراری را تثبیت کند یا جهش‌های ولتاژ را روی صفحه ضبط کند. راه اندازی می تواند نسبتاً پیچیده باشد، مواردی وجود دارد که افراد از منابع تریگر خارجی استفاده می کنند و حالت های تریگر خاصی را مشخص می کنند. با این حال، برای اکثر کاربردها متوجه می‌شوید که این کار ضروری نیست، و به سادگی تنظیم سطح تریگر روی مقداری ولتاژ در محدوده سیگنال ورودی شما کافی است.

تنظیم سطح تریگر

قبل از ادامه مرحله بعدی، سطح تریگر خود را همانطور که در شکل نشان داده شده است، در مرکز صفحه تنظیم کنید.

تنظیم سطح تریگر در مرکز صفحه

تنظیمات مربوط به مقیاس (Scale)

Volts/div، time/div و موقعیت عمودی یا Vertical position را به گونه ای تنظیم کنید تا موج را روی صفحه اسیلوسکوپ مشاهده نمایید.

تنظیمات مربوط به مقیاس (Scale)

اگر از آردوینو به منظور سیگنال ورودی استفاده می کنید، از پارامترهای زیر بهره ببرید:

  • Volts/div=1v

Volts/div=1v

  • time/div = 1ms

time/div = 1ms

  • موقعیت عمودی را تا زمانی تنظیم کنید که موج در مرکز صفحه نوسان کند.

موج در مرکز صفحه

با این سه ابزار بازی کنید تا به نحوه عملکرد آنها پی ببرید. تصاویر بالا نیز جزئیات بیشتری را ارائه می دهند. همچنین سعی کنید موقعیت افقی را تنظیم کنید تا در مورد نحوه عملکرد آن ایده بگیرید.

تنظیمات مربوط به مقیاس

اگر در یافتن موج خود یا مرکزیت دادن آن روی صفحه با مشکلات اساسی روبرو هستید، موارد زیر را از خود بپرسید:

  • آیا در حالت AC coupling هستید؟
  • آیا پروب به اسیلوسکوپ وصل است؟
  • آیا گیره سوسماری با زمین اتصال دارد؟
  • تایمر مولد موج/arduino/555 روشن است؟
  • آیا به کانال صحیح نگاه می کنید؟

برخی از چیزهایی که باید امتحان کنید و به شما کمک می کند:

  • بزرگنمایی در امتداد محور Y در volts/div را به حداکثر مقدار آن تنظیم کنید.
  • موقعیت عمودی را روی صفر قرار دهید.
  • کانال را تغییر دهید.

اندازه گیری دامنه شکل موج

دامنه موج اختلاف بین ارتفاع قله های موج و تعادل موج (مقداری که موج در اطراف آن در حال نوسان است) است. در این مورد موج را در مرکز قرار داده ایم تا در اطراف خط شبکه افقی مرکزی نوسان کند. فاصله بین این خط تعادل و اوج بالا یا پایین موج 2.5 تقسیم شبکه عمودی است (فلش های قرمز را ببینید). از آنجایی که volts/div روی 1 ولت تنظیم شده است، تقسیمات شبکه 2.5 برابر با 2.5 ولت است، بنابراین دامنه موج هم 2.5 ولت است.

اندازه گیری دامنه شکل موج

این منطقی است، زیرا می دانیم که در کد آردوینو پایه 8 را بین 0 تا 5 ولت در نوسان قرار داده ایم. این نوسان دارای نقطه وسط 2.5 ولت و دامنه 2.5 است.

اندازه گیری فرکانس شکل موج

فرکانس یک موج تعداد دفعاتی است که موج در ثانیه شکل خود را تکرار می کند. ما نمی‌توانیم فرکانس را مستقیماً روی اسیلوسکوپ اندازه‌گیری کنیم، اما می‌توانیم یک پارامتر نزدیک به هم به نام دوره را اندازه‌گیری کنیم. دوره یک موج مقدار زمانی است که برای تکمیل یک چرخه کامل طول می کشد.

همانطور که در تصویر نشان داده شده است، یک چرخه در 2 تقسیم شبکه افقی تکمیل می شود. همانطور که در پایین صفحه نشان داده شده است، time/div را روی 1 میلی ثانیه تنظیم کرده ایم، بنابراین 2 بخش برابر با 2 میلی ثانیه (0.002 ثانیه) است.

با استفاده از فرکانس = دوره تناوب/1، دوره سیگنال را 500 سیکل در ثانیه (یا 500 هرتز) محاسبه نمودیم.

اندازه گیری فرکانس شکل موج

AC/DC/Ground Coupling در اسیلوسکوپ

شاید تا به حال متوجه گزینه کوپلینگ AC و DC در اسیلوسکوپ خود شده باشید. به طور کلی هنگامی که به سیگنال AC نگاه می کنید از کوپلینگ AC و برای سیگنال های DC از کوپلینگ DC استفاده خواهید کرد.

AC/DC/Ground Coupling در اسیلوسکوپ

کوپلینگ AC مولفه DC سیگنال شما را حذف می کند به طوری که در اطراف صفر نوسان می کند. برای بسیاری از اسیلوسکوپ‌ ها این مزیت است زیرا به شما امکان می‌دهد روی شکل موج بیشتر زوم کنید تا بتوانید اختلالات AC کوچک را اندازه‌گیری کنید. اگر به اندازه گیری افست DC یک سیگنال اهمیتی نمی دهید و فقط می خواهید جزء AC را ببینید، از کوپلینگ AC استفاده کنید. اگر می خواهید به هر دو مولفه AC و DC یک شکل موج نگاه کنید یا فقط به مولفه DC علاقه دارید، از جفت DC استفاده کنید.

اسیلوسکوپ شما همچنین ممکن است به شما امکان اتصال به زمین یا Ground Coupling را بدهد. اگر بر روی این حالت قرار بگیرد، یک خط صاف را به شما می دهد که موقعیت 0 ولت را نشان می دهد. از کنترل موقعیت عمودی برای ردیف کردن آن با یکی از خطوط صفحه مشبک استفاده کنید. این نشانگر زمین شما خواهد بود. می‌توانید با قرار دادن سیگنال در حالت DC به سیگنال خود برگردید تا فاصله آن از زمین را درک کنید (ممکن است لازم باشد volts/div را خراب کنید تا سیگنال خود را در کادر نگه دارید). جابجایی به حالت AC مولفه DC سیگنال شما را حذف می کند و نوسانات را در اطراف نشانگر زمین نشان می دهد.

حالت اتصال زمین

در تصاویر بالا از هر سه حالت کوپلینگ برای اندازه گیری سیگنال پالس مانندی که بین 0 تا 5 ولت در نوسان است استفاده کردیم. ابتدا اوسیلوسکوپ را در حالت اتصال زمین قرار دادیم تا زمین را با خط مرکزی روی اسکوپ تطابق دهیم. با بازگشت به کوپلینگ DC می توانید سیگنال را بین 0-5 ولت در نوسان ببینید (هر تقسیم عمودی نشان دهنده 2 ولت است). در حالت کوپلینگ AC افست DC ~ 2.5 ولت حذف می شود و سیگنال در اطراف زمین با دامنه 2.5 ولت نوسان می کند.

اندازه گیری های دو کاناله بوسیله اسیلوسکوپ

اندازه گیری های دو کاناله بوسیله اسیلوسکوپ

اگر اسیلوسکوپ شما چندین کانال دارد، می توانید همزمان به چندین ورودی نگاه کنید. این به ویژه برای مشاهده تغییرات در سیگنال هنگام حرکت در مدار شما مفید است.

اندازه گیری های دو کاناله اسیلوسکوپ

در این جا یک شکل موج پالس مانند تنظیم کردیم و آن را از طریق یک مدار ولتاژ/بافر ساده قرار دادم تا نرخ چرخش (Slew Rate) یک آپ امپ را اندازه گیری کنم. در حالت ایده آل، موجی که از یک دنبال کننده ولتاژ عبور می کند، به هیچ وجه نباید تغییر کند. ما موج ورودی را در کانال 1 (زرد) و خروجی را در کانال 2 (آبی) اندازه گرفتم. همانطور که در شکل می بینید، امواج تقریباً روی هم قرار دارند. با زوم کردن در time/div، می توانید ببینید که خروجی سیگنال دارای تاخیر اندکی در حدود نیم تقسیم است. هر بخش نشان دهنده 25 میکرو ثانیه است، بنابراین تاخیری در حدود 12 میکرو ثانیه است.

اندازه گیری های دو کاناله اسیلوسکوپ

چند نمونه دیگر از کاربردهای اندازه گیری کانال دوگانه که به ذهن می رسد عبارتند از:

  • اندازه گیری زمان پاسخ سنسور: سیگنال پالس را با سیگنال خروجی از سنسور مقایسه کنید
  • اندازه گیری کردن تغییرات فاز
  • تجزیه و تحلیل اثرات یک فیلتر

مد X-Y در اسیلوسکوپ

در مقدمه اشاره کردم که معمولاً منحنی های اسیلوسکوپ رابطه بین ولتاژ و زمان را نشان می دهند. مواردی وجود دارد که مقایسه ولتاژ یک سیگنال با سیگنال دیگر مفید است. این به ویژه برای رسم منحنی های I-V برای دیودها و سایر اجزا مفید است.مد X-Y در اسیلوسکوپ

شکل زیر نمودار x-y از دو کانال را نشان می دهد. کانال 1 (زرد) در امتداد محور x و کانال 2 (آبی) در امتداد محور y رسم شده است.نمودار x-y از دو کانال

مجتمع فن و کار برگزار کننده دوره های فنی مانند: آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش تعمیرات لوازم خانگی ، آموزش تعمیرات لپ تاپ ، آموزش تعمیرات یخچال ، آموزش تعمیرات لباسشویی ، آموزش تعمیرات ظرفشویی و … می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های آموزشگاه تماس بگیرید.

X بستن
پربازدیدترین مقالات
قطعات smd بکار رفته در موبایل
قطعات بکار رفته در موبایل
plc
خطای برقراری ارتباط PLC به چه معناست؟
نحوه کار با اسیلوسکوپ
نحوه کار با اسیلوسکوپ
تابلو فرمان آسانسور چیست و چه کاربردی دارد؟
تابلو فرمان آسانسور چیست و چه کاربردی دارد؟
تمامی دوره‌ها
مشاهده نظرات ثبت نظر
مشاهده نظرات هنوز نظری ثبت نشده است.
نظر خود را با دیگران به اشتراک بزارید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نمایش بیشتر