آدرس: تهران - میدان انقلاب - روبروی سینما بهمن - نبش خیابان منیری جاوید - آموزشگاه فن و کار

انواع کلید برق ساختمان + بررسی مدارهای آنها

دسته بندی‌ها
نویسنده: تحریریه فن و کار
مدارات کلید های برق ساختمان

انواع کلید برق ساختمان : کلید های برق ساختمان به منظور قطع یا وصل کردن جریان برق مورد استفاده قرار می گیرند. کلید ها دارای دو بخش اصلی بدنه و هسته درونی کلید می باشد. بدنه کلید در واقع همان قاب خارجی آن بوده که بر روی دیوار نصب می شود و قسمت درونی آن بخش اتصالات و ترمینال های مربوطه می باشد.مدارات کلید های برق ساختمان

امروزه کلید ها در انواع مختلف مکانیکی، لمسی و کنترل از راه دور مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله ضمن معرفی کلید های متداول در برق ساختمان با نحوه سیم کشی مدار الکترونیکی و کاربرد آن ها آشنا خواهیم شد. مجتمع فن و کار دوره ویژه آموزش برق ساختمان را با 30 درصد تخفیف برگزار میکند که کلیه آموزش ها عملی و صفر تا صد آموزش داده شده و در پایان دوره مدک فنی و معتبر آموزشگاه اعطا می شود

آموزش برق ساختمان

 کلید تک پل چیست ؟

کلید تک پل یا کلید یک پل از پر کاربرد ترین کلید های مورد استفاده در برق کشی ساختمان است. کلید تک پل به منظور قطع و وصل لامپ های منزل و به طور کلی کنترل یک وسیله از مکان دور استفاده می شود. کلید تک پل مکانیکی بوده به طوری که با فشار دست انسان، اهرم موجود در آن به سمت بالا و پایین حرکت کرده و موجب قطع و وصل هدایت جریان می شود.

کلید تک پل

 نحوه سیم کشی کلید تک پل

برای سیم کشی کلید تک پل به دو عدد سیم فاز و سیم نول نیاز داریم. نحوه سیم کشی کلید تک پل به این صورت است که سیم نول از جعبه فیوز به لامپ مستقیما وصل می شود. سیم فاز از جعبه فیوز به کلید وصل شده و سپس از کلید تک پل به لامپ متصل می شود. کلید های تک دو پل دارای دو ترمینال به رنگ های قرمز و آبی برای متصل کردن سیم ها می باشد. ترمینال قرمز رنگ برای سیم فاز  و ترمینال آبی رنگ برای سیم نول می باشد.

کاربرد دیگر متفاوت بودن رنگ های ترمینال کلید تک پل در نصب صحیح کلید می باشد. در هنگام نصب کلید تک پل باید توجه داشته باشیم که ترمینال قرمز رنگ به سمت پایین باشد.

در این حالت با فشار دادن شستی کلید به سمت پایین، لامپ روشن شده و فشار به سمت بالا موجب خاموش شدن لامپ می شود.

 مدار کلید تک پل

 کلید تک پل دو خانه

کلید تک پل دو خانه  در واقع دو کلید تک پل در کنار هم می باشد. این دو کلید تک پل در یک محفظه از جنس کائوچو در مجاورت هم قرار گرفته و برای قطع و وصل دو مدار جدا از هم از یک نقطه استفاده می شود. در کلید تک پل دو خانه دو مجموعه کنتاکت دو تایی برای بسته یا باز کردن اتصالات به صورت مستقل وجود دارد.

 نحوه سیم کشی کلید تک پل دو خانه

کلید تک پل دو خانه برای روشن و خاموش کردن دو لامپ مورد استفاده قرار می گیرد. طریقه سیم کشی کلید تک پل دو خانه به این صورت است که سیم فاز را به یک سمت لامپ اول یا همان مصرف کننده اول متصل کرده و با برگشت فاز، سیم فاز را به یک سمت لامپ دوم یا همان مصرف کننده دوم متصل می کنیم. سیم نول را به پیچ مشترک و سپس به دو سمت باقی مانده لامپ ها  وصل کرده و دو پیچ باقی مانده را به ترتیب به دو لامپ متصل می کنیم.

 مدار کلید تک پل دو خانه

مدار کلید تک پل دو خانه

 کلید دو پل

کلید دو پل از دو کلید یک پل تشکیل شده و برای روشن یا خاموش کردن دو مصرف کننده مانند دو لامپ از یک نقطه مورد استفاده قرار می گیرد.

کلید دو پل

 نحوه سیم کشی کلید دو پل

با توجه به کارکرد کلید دو پل برای روشن کردن دو لامپ از یک نقطه دارای 3 کنتاکت بوده که یک فاز ورودی و دو فاز خروجی دارد. رنگ سیم فاز ورودی به رنگ قرمز یا مشکی بوده و در ابتدا باید پیچ فاز ورودی را باز نموده و سیم ورودی را متصل کنیم. سپس دو سیم برگشتی را از دو ترمینا خروجی کلید به لامپ متصل می کنیم. سیم اول را در پیچ خروجی قرار داده و سیم دوم خروجی را از ترمینال زیر لامپ وصل و به خروجی دیگر برسانید.

 مدار کلید دو پل

سیم نول در کلید دو پل به هر دو لامپ وصل شده و فاز پس از رد شدن از کلید و ترمینال ها به لامپ ها متصل می شوند. به این ترتیب با فشار دادن هر یک از کلید های دو پل، جریان برق درون لامپ مربوطه قطع و وصل می شود. مدار کلید دو پل به صورت زیر است.

کلید دو پل

 کلید تبدیل

کلید تبدیل یکی از کلید های مورد استفاده در سیم کشی برق ساختمان می باشد. شکل ظاهری کلید تبدیل مانند کلید تک پل بوده و در مکان هایی مانند راه پله و راهرو ها به منظور روشن و خاموش کردن لامپ ها از دو محل و کنترل روشنایی از دو محل مجزا مورد استقاده قرار می گیرند. کلید تبددیل با نام کلید دو راهه نیز شناخته می شود.

کلید تبدیل

به طور کلی کاربرد کلید دو پل در مکان هایی است که می خواهیم لامپ را ار دو محل خاموش و روشن کنیم. مانند راه پله، سالن های بزرگ، حیاط ساختمان ها و مکان های که دارای درب ورودی و خروجی.

کلید تبدیل از سه ترمینال تشکیل شده که یک ترمینال مشترک دارای پیچ به رنگ طلایی یا مسی بوده و دو ترمینال غیر مشترک دارای پیچ نقره ای رنگ می باشد.

 نحوه سیم کشی کلید تبدیل

نحوه سیم کشی کلید تبدیل بسیار آسان می باشد. در آغاز سیم فاز به رنگ مشکی یا قرمز را به پیچ مشترک به رنگ مسی یا طلایی متصل کرده و در ادامه دو سیم از دو پیچ غیر مشترک کلید اول را به ترتیب به پیچ غیر مشترک دوم متصل کرده و در انتها به لامپ متصل می کنیم.

نحوه سیم کشی کلید تبدیل

 مدار کلید تبدیل چگونه است ؟

سیم فاز به یکی از کلید ها وارد شده و پس از خارج شدن از دو ترمینال خروجی به کلید بعدی وارد می شود. سپس از ترمینال مشترک کلید دوم فاز خارج می شود و به سمت لامپ هدایت می شود. سیم نول نیز مستقیما به لامپ وارد می شود.

مدار کلید تبدیل

 کلید صلیبی

کلید صلیبی یکی از کلید های مورد استفاده در برق ساختمان می باشد. از کلید صلیبی برا روشن یا خاموش کردن یک یا چند لامپ از سه مکان جدا یا بیشتر استفاده می شود. کلید های صلیبی در راه رو ها و راه پله های با طول زیاد در آپارتمان ها و مدارس کاربرد دارند. کلید صلیبی در واقع ترکیب دو عدد کلید تبدیل می باشد که در راهو های طولانی در ابتدا و انتهای مدار یک کلید تبدیل نصب کرده و کلید های صلیبی را در فواصل مناسب بین دو نقطه ابتدا و انتهایی نصب می کنیم.

کلید صلیبی

کلید صلیبی دارای 4 ترمینال اصلی می باشند. ترمینال های ورودی به رنگ نقره ای و ترمینال های خروجی معمولا به رنگ طلایی یا مسی هستند. کلید صلیبی در دو نوع متقاطع و موازی در بازار وجود دارند. تفاوت این دو نوع در نحوه اتصال ترمینال ها بوده که در کلید صلیبی متقاطع، ترمینال ها به صورت ضربدری و نحوه اتصال ترمینال ها در کلید صلیبی موازی به صورت یک راستا می باشد.

 نحوه سیم کشی کلید صلیبی

برای سیم کشی کلید صلیبی در ابتدا سیم فاز را به پیچ مشترک کلید تبدیل اول متصل کرده و از دو پیچ غیر مشترک کلید تبدیل به ترمینال های ورودی کلید صلیبی متصل می کنیم. دو سیم خارج شده از کلید صلیبی اول را به ترمینال های ورودی کلید صلیبی دوم وصل کرده و از سمت خروجی کلید صلیبی دوم سیم های نول به ترمینال غیر مشترک نقره ای رنگ کلید تبدیل آخر متصل می کنیم. در آخر از ترمینال مشترک طلایی رنگ کلید تبدیل آخر به لامپ وصل می کنیم.

 مدار کلید صلیبی

در ابتدا و انتهای مدار کلید صلیبی از کلید های تبدیل استفاده می شود و وجود آن ها ضروری است. در مسیر سیم کشی بین دو کلید تبدیل می توان از تعداد دلخواه کلید صلیبی متناسب با مکان مورد نصب استفاده کرد.

مدار کلید صلیبی

 کلید دیمر

از کلید های مورد استفاده در برق ساختمان می توان به کلید دیمر اشاره کرد. کلید دیمر به منظور تنظیم شدت روشنایی لامپ ها در اتاق خواب و سینما مورد استفاده قرار می گیرد. تنظیم نور لامپ ها توسط کنترل ولتاژ ورودی به مصرف کننده ها انجام می شود به طوری که شدت نور لامپ ها نمی تواند از مقدار حداکثر تعریف شده بیشتر شود.

کلید دیمر

دیمر ها در دو نوع کلید چرخشی ولوم دار و کشویی مورد استفاده قرار می گیرند.

کلید دیمر از یک ورودی و یک خروجی تشکیل شده و ساختاری مشابه کلید تک پل دارد. توجه کنید که در هنگام به کار گیری کلید های دیمر از لامپ هایی که قابلیت اتصال به کلید دیمر دارند استفاده شود.

 نحوه سیم کشی کلید دیمر

از آن جایی که ساختار کلید دیمر بسیار به شبیه کلید تک پل است، کافی است برای قرار گرفتن در برق ساختمان به صورت سری و پشت سر هم در مسیر سیم فاز قرار گیرند. سیم فاز وارد یکی از ترمینال ها شده و سیم فاز دیگری از ترمینال دوم کلید دیمر به لامپ متصل می گردد. سیم نول نیز به صورت مستقیم به لامپ وصل می شود.

 مدار کلید دیمر

مدار کلید دیمر مشابه کلید یک پول بوده و به صورت زیر می باشد.

مدار کلید دیمر

مجتمع فن و کار برگزار کننده دوره های برق مانند: آموزش تابلو برق صنعتی ، آموزش برق صنعتی ، آموزش سیم پیچی موتور ، آموزش هوشمند سازی ساختمان ، آموزش plc و … می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های آموزشگاه تماس بگیرید.

 

5/5 - (1 امتیاز)
X بستن
پربازدیدترین مقالات
نحوه تشخیص و تعمیر دستگاه کپی
نحوه تشخیص و تعمیر دستگاه کپی
سیستم های امنیتی منازل
مشکلات سیستم های امنیتی منازل و راه حل آنان
تابلو های LED و چلنیوم
مزایای استفاده از تابلو های LED و چلنیوم
نحوه کابل کشی دوربین مدار بسته تحت شبکه
نحوه کابل کشی دوربین مدار بسته تحت شبکه
تمامی دوره‌ها
مشاهده نظرات ثبت نظر
مشاهده نظرات هنوز نظری ثبت نشده است.
نظر خود را با دیگران به اشتراک بزارید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نمایش بیشتر