دوره آموزش سفالگری چگونه برگزار می گردد؟ و برای آموزش حرفه ای سفالگری باید به کجا مراجعه کنیم؟ برای پاسخ به این سؤالات قبل از هر چیزی باید به ماهیت سفالگری بپردازیم و بدانیم که برای انجام آن از چه وسیله ها و دوره هایی باید کمک بگیریم؟ اگر به دنبال پاسخ تمامی این سؤالات هستید حتماً تا انتهای مطلب با ما باشید تا شما را به پاسخ سؤال هایتان برسانیم.
ماهیت سفالگری
سفالگری یعنی زمانی که یک هنرمند با وسایل مخصوص این حرفه یعنی گلِ مختص به سفالگری که مهم ترین آن همان رس است بتواند با کمک حرارت و بعضی فوت و فن ها وسایل و ظروف زیبا و کاربردی را جهت استفاده از آن خلق کند. قطعاً این فن و هنر را هنرمند نزد افراد کارورزیده و گذراندن آموزش سفالگری کسب می کند. برای موفقیت در این شغل فرد باید نهایت ظرافت کاری و صبر و حوصله خود را به کار گیرد چرا که هنر او در چیزی که او با دستانش ساخته است تجلی می یابد. در واقع او با اصول آموخته ی این هنر ، به خاک بی جان روح می بخشد و آثار خلق شده را برای فروش و استفاده به بازار فروش و افراد علاقه مند به محصولات سفال عرضه می کند.
دوره آموزش سفالگری
اگر شما نیز از افراد علاقه مند به این کار حرفه ای هستید قطعاً باید دوره آموزش سفالگری را که شامل مرحله هایی با ساعات مشخص است بگذرانید تا توانایی خود را در این حیطه محک بزنید.
در ابتدا برای یادگیری باید حداقل حتماً 30 ساعت وقت مفید برای آموزش مقدماتی بگذرانید تا آمادگی لازم را برای یک سری توانایی ها به دست آورید.
برخی از این توانایی ها شامل:
- شناسایی مواد موردنیاز برای شروع کار
- نحوه استفاده از حرکات انگشتان دست برای فرم دهی به گلِ سفالگری
- یادگیری و به کارگیری برخی فنون در این حرفه مانند فن فتیله ای که با استفاده از آن ظروفی شکل می گیرند که به نسبت ظاهری صاف دارند و برآمدگی کمتری دارند و با بالارفتن دمای آب آسیب نمی بینند و برای این کار مناسب هستند.
- نحوه استفاده از چرخ سفالگری و به کمک آن فرم دادن به گل
- مهارت رنگ ورو دادن و لعاب بخشیدن به ظروف سفالی
- توانایی حفظ میزان رطوبت موردنیاز برای گل ظروف در حد متعادل آن، به طوری که به بافت گلِ مخصوص در هنگام پخت آسیبی وارد نشود
- جدا سازی خاک از ناخالصی ها که همان سرند کردن خاک است.
- توانایی رعایت اصول و قوانین ایمنی و بایدها و نبایدهای کار
- دقت در روند پخت قطعه های سفال، توجه و کنترل درجه سانتیگراد موردنیاز
- و...
اگر به فکر این هستید که آموزش سفالگری را به صورت جدی و مفید دنبال کنید و از آن به عنوان یک منبع درآمدزایی استفاده کنید باید دوره فنی حرفه ای سفالگری را سپری کنید. گذراندن دوره فنی حرفه ای امتیازاتی از جمله دریافت مدرک بین المللی معتبر در داخل و خارج از کشور ، دریافت وام خود اشتغالی از سازمان فنی حرفه ای ، کسب جواز کسب و کار و ... را به همراه دارد.
آموزش حرفه ای سفالگری
صفر تا صد فوت وفن و بایدها و نبایدهای این هنر به واسطه دوره فنی حرفه ای از طریق آموزش حرفه ای سفالگری قابل یادگیری است. شاید در نگاه اول کار با گلِ سفال یک تفریح ساده یا آسان به نظر برسد.
البته این فکر مربوط به قبل از ورود به این رشته است و هنرآموز به محض ورود به این رشته متوجه سختی ها و قواعد کار می شود و در می یابد که برخلاف تصور رایج در سفالگری تنها دستان انسان موردنیاز نیستند؛ بلکه استفاده هم زمان از پاها برای به حرکت در آوردن دستگاه و به کارگیری تمرکز و حواس به صورت هماهنگ برای تمیزکاری و موفقیت در این حرفه ضروری است و ناهماهنگی در هر کدام از این موارد می تواند باعث نقص در نتیجه کار شود.
این حرفه شامل مجموعه ای از سر فصل ها و توانایی هایی است که هر کدام دارای اهمیت خاص خود است و باید پله به پله به صورت منظم انجام پذیرد و اشکال و کم کاری در یک مرحله آسیب جدی به مرحله بعدی وارد می کند.
یکی از اصولی که باید در آموزش سفالگری آن را آموخت و به کار گرفت نحوه استفاده از چرخ سفالگری برای طرح دادن و صورت بخشیدن به قطعات گلِ سفال است که شیوه و ساختار مخصوص به خود را دارد. آماده کردن و راه اندازی چرخ برای شروع کار و خیس نگه داشتن هم زمان گل و دست ها، استفاده از ضربات منظم و درست برای قراردادن گل بر روی چرخ و همین طور مرکز کلگی چرخ و....نمونه هایی از روند و مراحل استفاده از چرخ سفالگری است.
از دیگر توانایی هایی که در آموزش حرفه ای سفالگری باید آموخت و همین طور باید از پس آن به خوبی برآمد تکنیک آرایش قطعه های سفال به دست آمده است که با ابزار مخصوص به خود صورت می پذیرد که شامل رنگ آمیزی با وسایل مخصوص برای رنگ آمیزی چون شابلون ها و اسپری ها و قلمو های ویژه هست.
ظروف سفالی و هنر سفالگری پیوندی دیرینه و جدایی ناپذیر بافرهنگ بومی و قدمتی ایران دارد. از آن جا که خزاین هنری ایران مزین به انواع هنرمندی ها و مهارت ها است این حرفه نیز یکی از گوهرهای آن محسوب می شود چرا که آرایش دادن این ظروف به طرح های سنتی و بومی، هنری ایران محصولی را خلق می کند که شاید نتوان بر روی آن قیمت معنوی و فرهنگی گذاشت. این محصولات علاقه مندان زیادی را برای خود دارد که نشان از علاقه افراد به هنر دست انسان و ذهن خلاق او دارد.
برای این حرفه تنها علاقه کافی نمی باشد؛ لذا در کنار آن مهارت داشتن، تمرین و تکرارکردن و آموزش سفالگری آن هم به صورت حرفه ای با مراجعه به آموزشگاه های معتبر نیز لازم است. زیرا عملاً سفالگر تراوش ذهن خود را بروی گلِ بی جان پیاده می کند و به بقیه هدیه می بخشد. اگر شما نیز این ویژگی را درون خود می بینید که با گذراندن این دوره ها به یک سفالگر موفق تبدیل می شوید و به این کار علاقه دارید. پیشنهاد ما برای شما آموزشگاه فن و کار است؛ این مجموعه یکی از بهترین مراکز برای فراگیری این شغل برای افراد جویای هنر هستند و تاکنون خروجی زیاد و قابل توجهی از این علاقه مندان در پی داشته اند.