فیبر نوری به عنوان ابزاری برای انتقال داده و اطلاعات مخابراتی با سرعت بالا در حوزه های مختلفی از جمله پزشکی، صنایع نظامی، مخابرات و غیره کاربرد دارد.
آموزش کابل کشی فیبر نوری از جمله دوره های مورد نیاز صنعت می باشد. آموزشگاه فنی پایتخت با تکیه بر کادر مجرب خود آموزش فیبر نوری را با بالاترین استانداردها و بهره گیری از اساتید مجرب برگزار می کند در این دوره کارآموزان با انواع کابل های فیبر نوری و ابزارهای مرتبط با کابل کشی فیبر نوری به صورت عملی آشنا می شوند بطوری که دوره کاملا صنعتی و برای ورود به بازار کار برگزار می گردد.
فیبر نوری چیست؟
فیبر نوری از یک ماده شفاف مانند شیشه یا پلاستیک به صورت رشته های باریک و بلند ساخته شده است. فیبر نوری با پهنای باند وسیع تر نسبت به کابل های معمولی قابلیت عبور نور وارد شده از یک سمت و در نتیجه خارج نمودن آن را دارند. میزان پهنای باند فیبر های نوری بالغ بر 10 گیگا بایت بوده و توانایی انتقال داده های متنی، تصویری، صوتی و داده های دیگر را با سرعت بالا و بدون خطا دارند.
اندازه قطر هر فیبر نوری به اندازه تار موی انسان بوده و با قرار گرفتن آن ها در کنار هم و تشکیل کابل فیبر نوری، می توان انتقال داده های متنی و تصویری را با سرعت بیشتر در فاصله های زیاد منتقل کرد.
بخش های مختلف فیبر نوری
برای آشنایی بیشتر با فیبر نوری لازم است با بخش های مختلف آن آشنا شویم. فیبر نوری از سه بخش زیر تشکیل شده است:
- هسته
- روکش
- بافت رویه
هسته
یکی از اجزای اصلی فیبر نوری، هسته آن بوده که با قرار گرفتن در بخش میانی فیبر نوری، وظیفه حرکت دادن و جریان یافتن پرتو و سیگنال های نوری را بر عهده دارد. جنس هسته یا همان core می تواند مواد مختلفی باشد اما به دلیل نقش مهم آن در انتقال اطلاعات باید از یک ماده شفاف و نازک شیشه ای یا پلاستیک با کیفیت ساخته شود.
روکش
روکش از بخش های دیگر فیبر نوری بوده که به عنوان بخش خارجی فیبر نوری، اطراف هسته قرار گرفته شده است. به دلیل قرار گرفتن روکش در معرض برخورد باید از موادی با استحکام بالا ساخته شود. به همین دلیل از پلاستیک، شیشه یا آلیاژ هر دو برای ساخت روکش استفاده می شود. جنس روکش رابطه مستقیمی با ضریب شکنندگی فیبر نوری دارد. ضریب شکنندگی با توجه به جنس هسته تعیین می شود. روکش که با نام cladding نیز شناخته می شود نقش مهمی در عدم برگشت نور های بازتاب شده دارد.
بافر رویه
بخش بافت رویه از فیبر نوری همچون محافظی در برابر آسیب های محیطی مانند خرابی فیزیکی، خطرات شیمیایی و آلودگی هوایی محسوب می شود. جنس بافت رویه از پلاستیک بوده و به صورت رنگی وجود دارد.
انواع فیبر نوری
با توجه به کاربرد گسترده فیبر نوری در صنایع مختلف، فیبر های نوری در انواع زیر طراحی و تولید شده اند.
-
فیبر تک حالته
فیبر تک حالته از انواع ابتدایی و قدیمی ساخته شده می باشد که توانایی انتقال تنها یک سیگنال در هر فیبر را دارد. به دلیل وجود هسته های کوچک در فییر های تک حالته از کارایی محدودی برخوردار بوده و نمی توان از آن برای انتقال اطلاعات گسترده و با حجم بالا استفاده کرد. فیبر های تک حالته در تلفن و تلویزیون مورد استفاده قرار می گیرند.
-
فیبر چند حالته
یکی از انواع فیبر های نوری، فیبر های چند حالته می باشد که هر فیبر قابلیت انتقال تعداد زیاد سیگنال را داشته و به دلیل داشتن هسته های بزرگ تر نسبت به فیبر تک حالته در کامپیوتر و شبکه های محلی مورد استفاده قرار می گیرند.
-
فیبر ویژه
فیبر ویژه از یک مقطع بیضی یا مستطیل شکل با هسته ای غیر استوانه ای شکل و روکش تشکیل شده است. این فیبر ها به منظور محدود کردن نور به هسته فیبر علاوه بر بازتاب داخلی از اثرات دیفرکشن استفاده می کند.