آدرس: تهران - میدان انقلاب - روبروی سینما بهمن - نبش خیابان منیری جاوید - آموزشگاه فن و کار

ECU خودرو چیست؟

دسته بندی‌ها
نویسنده: علیرضا سلیمانی

در گذشته، برای منتقل کردن انواع پیام ها به بخش های مختلف خودرو، باید از کنترلر های مکانیکی استفاده می شد. این کنترلر ها آنقدر که باید پیشرفته نبودند، و کار کردن با آن ها، می توانست کمی زمان بر باشد. البته، نا گفته نماند که کار با آن ها نسبتا آسان بود، و حتی افرادی که مهارت چندانی نداشتند هم می توانستند کمی از آن ها سر در بیاورند. اما پس از مدتی، دانشمندان کنترلر های جدید الکتریکی را تولید و وارد بازار کردند، که می توان به جرئت گفت مزایای زیادی نسبت به مکانیکی ها دارند، و در سراسر خودرو یافت می شوند. برای فرمان دادن و کنترل کردن این کنترلر ها، خودرو به قطعه ای کامپیوتر مانند احتیاج دارد. ای سی یو، در واقع کامپیوتر خودرو می باشد. ما در ادامه این متن به بررسی چیستی ECU خودرو ، وظایف و کاربرد آن خواهیم پرداخت.

ECU چیست و چه کاربردی دارد

برای پاسخ به این سوال، لازم است قبل از هر چیز، با مفهوم ریز پردازنده ها آشنا شویم. ریز پردازنده ها، همانطور که در بند قبلی نیز گفتیم، از دسته تجهیزات جدید الکترونیکی هستند که وارد خودرو ها شده اند و سرویس دهی و خدمات دهی ماشین ها را بسیار آسان تر و همچنین سریع تر کرده اند. البته، همان طور که پیش تر نیز ذکر کردیم، این تجهیزات جدید، کمی پیچیده تر هستند، و برای کار کردن با آن ها به مهارت بیشتری احتیاج هست. این قطعات در خودرو روز به روز بیشتر شدند، که البته این افزایش دلایل متفاوتی دارد، برای مثال استفاده از این تجهیزات، استاندارد های جدید و سخت گیرانه تری برای مصرف سوخت و ایجاد آلایندگی، فراهم آورده است. به علاوه، این قطعات توانسته اند تا حد زیاد و قابل توجهی به طراحی و تولید ماشین ها سهولت ببخشند. چرا که باعث شده اند میزان سیم کشی ها در خودرو بسیار کمتر شود. از دیگر دلایل استفاده بیشتر از این تجهیزات، می توانیم به فراهم شدن امکانات رفاهی بیشتر اشاره نماییم.

حال که بیش تر از قبل درباره چیستی ریز پردازنده ها و وظایف آن ها اطلاعات کسب کردیم، به بررسی مفهوم ای سی یو باز می گردیم. به طور کلی، در گذشته، قوانین جدی ای برای کنترل آلایندگی وجود نداشت. اما با گذر زمان قوانین جدید و سختگیرانه تری وضع شدند که شرایط خاصی را برای میزان ایجاد آلایندگی ایجاب می کردند. به همین علت، استفاده از ریزپردازنده ها اهمیت خاصی یافت. حال، وظیفه اصلی ای سی یو، ارتباط بسیار نزدیکی با این ریز پردازنده ها دارد. اگر با زبانی ساده تر بخوایهم بیان کنیم، ای سی یو، درواقع مکانی ست که تمامی ریز پردازنده های موجود در خودرو می توانند در آن جا، به شکل یک مجموعه جمع شوند. برای همین است که به طور معمول، ای سی یو را به عنوان کامپیوتر یا مرکز کنترل خودرو می شناسیم. این بخش، به نوعی مغز متفکر خودرو به حساب می آید. ای سی یو، باید بر وضعیت مصرف سوخت، آلایندگی های پیشرانه، وضعیت ورودی های سیستم خودرو و غیره نظارت کند.

خوب است بدانید ای سی یو، نیاز دارد به ورودی های خودرو دسترسی داشته باشد و از وضعیت تمامی بخش های خودرو، مثل حرارت آب رادیاتور تا مقدار اکسیژن حاضر در اگزوز، با خبر باشد. برای انجام شدن این مورد، لازم است سنسور های بسیاری در خودرو تعبیه شوند، تا داده ها و محرک ها را دریافت کنند و در قالب ورودی ها به ای سی یو هدایت نمایند. ای سی یو ها سیستم های بسیار پیشرفته و توانمند هستند، و می توانند در هر لحظه به میلیون ها محاسبه و پردازش بپردازد و برای مسائل مختلف تصمیم بگیرد. برای مثال، ای سی یو باید تعیین کند چه موقع شمع ها چرقه بزنند، یا چه مقدار انژکتور باز باشد. خوب است بدانید اساس تصمیم گیری ای سی یو، همواره کاهش مصرف سوخت و الایندگی است و برای همین هم همواره بر این موارد نظارت کامل دارد.

نکته دیگری که شاید برایتان جالب باشد که بدانید، این است که یک ای سی یو نسبتا پیشرفته و قدرتمند، میتواند دارای پردازنده 40 مگاهرتزی و 32 بیتی باشد. البته، ممکن است برخی از شما اکنون به مقایسه پردازنده ای سی یو با سیستم کامپیوتر مشغول شوید، و با خودتان بگویید که این سیستم پردازنده خیلی سادست و در برابر کامپیوتر هیچ قدرتی ندارد. نکته ای که شما به آن توجه نکرده اید این است که پردازنده های خودرو، تنها لازم است کد های ساده ای را پردازش کنند که هر یک می توانند کمتر از یک مگابایت حجم داشته باشند. این در حالی ست که برنامه های کامپیوتر خیلی بیشتر حجم دارند و اصلا قابل مقایسه با این کد ها نیستند. بنابراین، ای سی یو نیاز نیست سیستم آنچنان قدرتمندی باشد. اکنون، ما می توانیم بگوییم که در حد مورد نیاز درباره چیستی و نحوه عملکرد ای سی یو اطلاعات داریم، بنابراین، وقت آن است که به بررسی بخش ها و قطعات مختلف ای سی یو بپردازیم و وظایف هر یک از این بخش ها را نیز بررسی و تحلیل کنیم.

قطعات مختلف ECU

ای سی یو و پدازنده اش به ماژول و صد ها قطعه دیگر نیاز دارند تا به کمک آن ها بتوانند عملکردی که باید را داشته باشند. این قطعات از اهمیت زیادی برخوردارند و عدم وجود و یا خرابی یکی از آن ها می تواند مشکلات جدی برای ای سی یو ایجاد نماید. ما در این بخش، می خواهیم به بررسی قطعاتی بپردازیم که وظیفه دارند به پردازنده یاری برسانند.

مبدل های آنالوگ به دیجیتال

این مبدل ها، وظیفه بررسی برخی از سنسور های خاص موجود در خودرو را به عهده دارد. از جمله این سنسور ها می توانیم به سنسور اکسیژن اشاره کنیم. البته این مبدل ها، یک وظیفه مهم تر و اصلی تر هم دارند. این وظیفه به توانایی پردازنده باز می گردد. پردازنده ها تنها قادرند عدد های دیجیتال ا پردازش نمایند. بنابراین، وقتی پردازنده می خواهد خروجی سنسوری مثل سنوسور اکسیژن را که بین صفر تا 1.1 ولت ولتاژ آنالوگ است بررسی کند، نیاز است که این مبدل ها به کار بیفتند و این عدد را به یک عدد دیجیتال تبدیل نمایند و سپس به پردازنده بفرستند. فرضا، برای سنسور اکسیژن، این عدد پس از تبدیل شدن، می شود یک عدد دیجیتالی 10 بیتی.

خروجی های دیجیتال

خروجی دیجیتال، در واقع مثل یک رله عمل می کند و وظیفه دارد میزان ولتاژ و حرارت و سایز نکات را به هنگام روشن یا خاموش بودن قطعه خاصی بررسی نماید. این کار باعث می شود ای سی یو به راحتی بتواند موارد مختلفی مثل جرقی زنی شمع ها و باز شدن و یا بسته شدن انژکتور را کنترل کند و برایش تصمیم های نهایی را بگیرد. این بخش نیروی خود را از پردازنده ها دریافت می کند و ترانزیتور با این نیرو تقویت می شود و در نهایت این امر موجب می شود نیروی زیاد تری به فن و رله فن برسد و عملکرد آن ها تقویت شود.

مبدل های دیجیتال به آنالوگ

با وجود این که ای سی یو تنها قادر است خروجی های ولتاژ دیجیتال را درک و تحلیل کند، اما نیاز به مبدل دارد تا در برخی شرایط خاص، این عدد های دیجیتال را به آنالوگ تبدیل نماید. چرا که فرضا برای ارتباط با برخی اجزای پیشرانه خودرو، به ولتاژ انالوگ احتیاج دارد. پس وجود این قطعه نیز کاملا حیاتی ست و در صورت عدم وجود آن، عملکرد ای سی یو نیز دچار مشکل می شود.

فرم دهنده های سیگنال

به فرم دهنده های سیگنال، کاندیشنر های سیگنال نیز می گوییم که به زبان انگلیسی conditioner می باشد. این بخش می تواند تاثیر بسیار زیاد و مهمی و در تسریع عملکرد ای سی یو داشته باشد، چرا که وظیفه اصلی این بخش این است که به بررسی تمامی ورودی ها و خروجی هایی بپردازد که حتی هنوز خوانده نشده اند. و سپس، پس از انجام این کار، باید به یکسان سازی سیگنال های ورودی و خروجی بپردازد، انجام تمامی این اقدامات توسط فرم دهنده های سیگنال، باعث می شود سیگنال ها راحت تر درک شوند و همچنین ولتاژ ها خیلی دقیق تر از قبل دریافت شوند، که این یک مزیت بزرگ محسوب می شود. چرا که هم کار را ساده تر می کند و هم سریع تر.

تراشه های ارتباطی

این تراشه ها در واقع مسیر های ارتباطی بین اجزای مختلف محسوب می شوند. برای مثال، ماژول های مختلف باید بتوانند هنگامی که مشکل و خرابی ای ایجاد شد یا مورد خاصی پیش آمد که گزارش دادن آن ضروریست، از طریق این تراشه ها، داده های مورد نظر را انتقال دهند. به این تراشه های ارتباطی، چیپ های ارتباطی نیز می گویند. این تراشه ها کار را بسیار برای خودرو و همچنین مهندسین ساده کرده اند، چرا که از سرعت خوبی بهره مند هستند و باعث تسریع عملکرد می شوند. استاندارد های مختلفی برای این مسیر های ارتباطی یا همان تراشه ها برنامه ریزی شده اند، که از مرسوم ترین این استاندارد ها می توانیم به can اشاره کنیم. طی داده های بیان شده توسط این استاندارد، سرعت ارتباطات تراشه ها باید به حداقل 500 کیلوبایت در هر لحظه برسد.

نکته دیگری که خوب است در این بخش به بررسی آن بپردازیم این است که، ای سی یو ها نیز مانند هر محصول دیگری از انواع مختلفی موجود هستند و هر یک از این انوع، ویژگی های خاص خودش را دارد. فرضا یکی از آن ها سرعت بیشتر دارد، یکی از آن ها پردازنده قوی تری دارد و غیره. این تفاوت ها و ویژگی های خاص باعث می شود هر یک از این ای سی یو ها برای خودروی خاصی مناسب تر باشند و کاربرد خاصی داشته باشند. به علاوه، گاهی در خودرو های بسیار مدرن و پیشرفته، دیده می شود که از چندین ای سی یو استفاده شده است تا سرعت بالا تر برود، و در نهایت برای کنترل این ای سی یو ها، یک مجموعه مرکزی در نظر می گیرند. در این بخش، برخی از انواع ای سی یو ها را نام می بریم، و خلاصه ای کوتاه درباره آن ها نیز ارائه خواهیم داد.

انواع مختلف ای سی یو ها

ECU MM8P:

این مدل از ای سی یو ها، به طور معمول برای خودرو هایی بیشتر مناسب هستند که دارای موتور XU7 می باشند، نکته دیگری که خوب است درباره این ای سی یو بدانید، این است که این مدل از ای سی یو دارای کانکتور 35 پایه می باشد.

ECU 6LPB: این نوع از ای سی یو، دارای 112 پایه می باشد و به طور معمول برای خودروی پژو مدل 407 مناسب است و در آن مورد استفاده قرار می گیرد.

ECU J35: این ای سی یو، برای خودروی 206 استفاده می شود، به خصوص 206 های مالتی پلکس اس دی بنزینی و یا حتی گازسوز.

ECU 4MB2: مناسب برای پژو 607 و درست مثل مدل ECU 6LPB، این مدل نیز از 112 پایه برخوردار است.

ECU SL96: مورد استفاده برای پژو 405 و همچنین سمند های نسبتا قدیمی، یعنی تقریبا اوایل دهه هشتاد.

حال، می خواهیم به ارائه برخی علائم که می توانند حاکی از خرابی ای سی یو باشند بپردازیم، خوب است که به این علائم توجه کنید و در صورت مواجه شدن با آن ها به رفع مشکل اقدام نمایید، چرا که ای سی یو یک قطعه بسیار بسیار مهم در خودرو محسوب می شود:

  1. کاهش یافتن قدرت موتور:

یکی از علائم مهم که می تواند نشان دهنده خرابی ای سی یو باشد، کاهش قدرت موتور است. برای بررسی این مورد، می توانید از طریق دیاگ اقدام نمایید.

  1. روشن نشدن پیشرانه:

این مورد می تواند مستقیما از خرابی ای سی یو هشدار بدهد، بنابراین، حتما در اولین مرحله ای سی یو را کاملا بررسی نمایید و یا ز یک متخصص کمک بگیرید.

  1. روشن شدن چراغ چک موتور:

این مورد، متداول ترین و اصلی ترین علامت خرابی ای سی یو می باشد. برای بررسی این مورد نیز می توانید از طریق دیاگ اقدام کنید.

مجتمع فن و کار برگزار کننده دوره های مکانیکی مانند: آموزش تعمیرات ایسیو  ، آموزش مکانیک خودرو ، آموزش نقاشی خودرو ، آموزش برق خودرو ، آموزش صافکاری خودرو ، آموزش جلوبندی ماشین ، آموزش تعویض روغنی ، آموزش تعمیر گیربکس اتوماتیک و … می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های آموزشگاه تماس بگیرید.

5/5 - (1 امتیاز)
X بستن
پربازدیدترین مقالات
معرفی انواع سیستم­ های ترمز بکار رفته در خودروهای جهان
معرفی انواع سیستم­ های ترمز بکار رفته در خودروهای جهان
راهکار های باتری خراب
علائم خرابی باتری خودرو + راهکار ها
دلایل و نحوه فیلر گیری موتور سیکلت
دلایل و نحوه فیلر گیری موتور سیکلت
ابزار مورد نیاز صافکاری PDR
ابزار مورد نیاز صافکاری PDR
تمامی دوره‌ها
مشاهده نظرات ثبت نظر
مشاهده نظرات هنوز نظری ثبت نشده است.
نظر خود را با دیگران به اشتراک بزارید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نمایش بیشتر