آدرس: تهران - میدان انقلاب - روبروی سینما بهمن - نبش خیابان منیری جاوید - آموزشگاه فن و کار

علت خرابی انگشتی موتور چیست

دسته بندی‌ها
نویسنده: علیرضا سلیمانی
علت خرابی انگشتی های موتور

علت خرابی انگشتی های موتور چیست? موتور خودرو نقش اصلی را در حرکت اتومبیل ها ایفا نموده و برای انجام این کار از قطعات مختلفی که در آن به کار رفته است استفاده می کند. تعداد این قطعات زیاد بوده و هر یک موظف به انجام وظیفه ای خاص در خودرو می باشند. از جمله این قطعات می توان به میل سوپاپ خودرو، میل لنگ، فلایویل، انگشتی و … اشاره کرد.

در این مطلب می خواهیم شما را با انگشتی موتور آشنا کرده و به شرح وظایف و ساختاری که دارد بپردازیم. علاوه بر آن با توجه به این که این قطعه دائما در حال کار کردن می باشد و ممکن است دچار خرابی های متعددی گردد در ادامه به این که علت خرابی انگشتی های موتور چیست نیز خواهیم پرداخت.

آموزش مکانیک خودرو

 انگشتی موتور خودرو چیست

نیروی بادامک میل سوپاپ باید به قطعه تایپیت و پس از آن میل تایپت وارد گردد و این کار توسط انگشتی موتور صورت می گیرد. این قطعه نیروی وارد شده به میل تایپت را بر سر سوپاپ منتقل می نماید. به انگشتی موتور، اسبک یا چکشک نیز گفته می شود و دلیل این نامگذاری به علت شکل ظاهری است که این قطعات دارا می باشند. یک سر اسبک یا انگشتی بر روی قسمت ساق سوپاپ قرار می گیرد و سر دیگر آن از پیچ و مهره هایی تشکیل شده است که از آنها به منظور تنظیم کردن تلورانس بین اسبک و سوپاپ استفاده می گردد.

یک سوراخ کوچک بر روی اسبک یا انگشتی موتور قرار گرفته است که باعث می شود روغنی که به سمت اسبک حرکت کرده است بتواند بعد از روغن کاری از آن خارج شده و فضای بین اسبک و سوپاپ را پر نماید. در نهایت این روغن بر روی سر سیلندر موتور ریخته شده و با کمک فنرهایی که در این قسمت قرار گرفته اند از حرکات جانبی قطعات در کنار یکدیگر جلوگیری می نماید.

زاویه قرار گیری قطعات اسبک از اهمیت بالایی برخوردار می باشد و در زمان هایی که نیاز به تعویض این قطعه می باشد بایستی به مقدار این زوایا توجه بالایی نمود. در ادامه به این موضوع که علت خرابی انگشتی های موتور چیست خواهیم پرداخت.

 چرا انگشتی موتور خراب می شوند

یکی از مباحثی که در دوره آموزش مکانیک خودرو آموزش داده می شود تعمیر و یا تعویض انگشتی موتور خودرو است. انگشتی ها یا اسبک ها قطعاتی حساس می باشند و به دلیل این که در هنگام کار کردن موتور دائما در حال فعالیت می باشند امکان خراب شدن و یا ساییدگی آنها بسیار وجود دارد. مشکلات بسیاری ممکن است در انگشتی های موتور ایجاد گردد که به آنها می پردازیم:

  • ترک خوردن اسبک یا انگشتی های موتور: این مشکل یکی از خرابی های رایج در انگشتی های موتور می باشد که در بسیاری از مواقع توصیه می شود نسبت به تعویض اسبک اقدام نمایید.
  • کچل شدن سر اسبک: گاهی ممکن است سر اسبک یا انگشتی ها در اصطلاح دچار کچلی شوند که این مشکل ممکن است بسیار اندک بوده و یا مقدار آن زیاد باشد. در صورتی که کچل شدن سر اسبک به میزان اندکی باشد می توان آن را سنگ زده تا ترمیم گردد اما در صورت زیاد بودن مشکل، بهتر است نسبت به تعویض انگشتی اقدام نمود. اما دلیل کچلی سر اسبک چیست؟ دلیل این امر را می توان به لق بودن بیش از حد اسبک و سوپاپ دانست که سبب می شود روغن به اندازه کافی بین اسبک و سر سوپاپ نرسد.
  • ساییدگی بوش اسبک: یکی دیگر از مشکلات رایجی که در انگشتی های موتور ممکن است به وجود آید و نیاز به تعویض اسبک داشته باشد ساییدگی بوش اسبک و یا گشاد کردن آن می باشد. این مشکل سبب می شود که روغن از پهلوی انگشتی خارج شده و فشار روغن پایین بیاید. در این هنگام باید این قطعه را به سرعت تعویض نمود که برای انجام این کار نیاز است تا بوش اسبک قدیمی را با استفاده از پیچ گوشتی خارج نموده و بوش جدید و سالم را با استفاده از مقداری روغن چرب کرده و با استفاده ز یک گیره در سر جای خود قرار دهید. برای این که این کار به راحتی صورت گیرد می توان بوش اسبک را مدت زمانی در روغن داغ قرار داده تا جای گذاری آن با سرعت بیشتری انجام گیرد.

خرابی انگشتی های موتور چیست

 نحوه تشخیص خراب شدن انگشتی های موتور

همانطور که گفته شد اسبک یا انگشتی در موتور خودروها نقش مهمی را ایفا نموده و در صورتی که این قطعه دچار خرابی شود باید به سرعت توسط تعمیرکار تعویض گردد. اما چگونه متوجه شویم که انگشتی های موتور دچار مشکل شده اند و نیاز به تعویض دارند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که در صورتی که نوک انگشتی ها دچار خوردگی شوند باعث می شود تا هنگامی که موتور کار می کند صداهایی غیر طبیعی از آن به گوش برسد و سبب مشکل شدن فیلرگیری نیز می گردد.

همچنین در صورتی که محل قرار گرفتن میل اسبک و پایه میل اسبک دچار خوردگی شود علاوه بر ایجاد سر و صدای زیاد، باعث می شود تا فشار روغن کاهش یافته و همچنین روغن ریزی در موتور را داشته باشیم.

 تایپیت چیست

همانطور که در معرفی اسبک یا انگشتی گفته شد، این قطعات نیروی بادامک را به تایپت و میل تایپت منتقل می کنند. اما شاید این سوال برای شما پیش بیاید که تایپیت چیست و چه وظیفه ای را بر عهده دارد. در ادامه به معرفی این قطعه مهم می پردازیم.

به قطعه ای که در موتورهای سوپاپ حرکات برجستگی بادامک را به میله تایپیت انتقال می دهد، تایپت گفته می شود. تایپت ها در دو نوع روغنی و مکانیکی وجود دارند که تایپیت های مکانیکی به شکل استوانه ای می باشند که در موتورهای سوپاپ رو بر روی بادامک سوار می شود و حرکت را به میل تایپیت انتقال می دهد. اما در تایپیت های روغنی  از فشار روغن موتور به منظور حفظ کردن تماس تایپیت با برجستگی های بادامک استفاده می گردد.

در موتورهای سوپاپ رو روغنی معمولا پاشنه انگشتی و سطوح آن را روغن کاری می نمایند و در مواقعی که سوپاپ بسته می شود روغن با استفاده از سوراخی که بر روی میل تایپیت ایجاد شده است جریان یافته و در میله به سمت بالا حرکت می کند.

نوعی از تایپیت روغنی وجود دارد که در موتورهای سوپاپ رو مورد استفاده قرار می گیرد و خلاصی سیستم محرک سوپاپ را گرفته و با نام لقی گیر شناخته می شود. لقی گیر قادر به تماس با برجستگی بادامک موتور نبوده و نمی تواند سبب انتقال حرکت بادامک گردد و در این حالت فشار روغن موتور باعث انبساط لقی گیر شده و خلاصی را می گیرد.

سخن پایانی

همانطور که می دانید موتور خودرو شامل اجزا و بخش های مختلفی می باشد که هر یک نقش مهمی را در حرکت اتومبیل ایفا نموده و وظیفه ای خاص را بر عهده دارند. انگشتی موتور یکی از این قطعات پر اهمیت می باشد که ما در این مقاله به توضیح مفصل آن پرداختیم. در اینجا گفته شد که انگشتی یا اسبک موتور قطعه ای است که سبب انتقال حرکت بادامک میل سوپاپ به انتهای ساق سوپاپ شده و باعث می شود تا این قطعه در زمان مناسب باز گردد.

علاوه بر معرفی اسبک یا انگشتی به این که علت خرابی انگشتی های موتور چیست نیز پرداخته شد و همچنین علائمی که می توان از طریق آنها متوجه خرابی اسبک شد نیز اشاره گردید. در ایان نیاز است تا این نکته را ذکر نمود که در صورت وجود هر گونه مشکلی در ارتباط با اسبک با سایر قطعات خودرو نیاز است تا به تعمیرکار متخصص اتومبیل مراجعه نمود تا به تعویض این قطعه و یا تعمیر آن بپردازد.

رشته اتومکانیک بسیار متنوع و گسترده هست که شاخه های مختلفی دارد و هر کدام از این شاخه ها مهارت خاصی را می طلبد. مجتمع آموزشی فن و کار تلاش کرده تا دوره های مهم و پردرآمد این رشته را مانند: آموزش نقاشی خودرو ، آموزش تعمیرات ایسیو ، آموزش صافکاری خودرو ، آموزش برق خودرو و … را می باشد. برای اطلاع از کلاس ها و دریافت مشاوه رایگان با کارشناسان آموزشگاه تماس بگیرید. شماره های تماس آموزشگاه : 02166577385 – 02166577385 می باشد.

4.1/5 - (8 امتیاز)
X بستن
پربازدیدترین مقالات
دلایل و نحوه فیلر گیری موتور سیکلت
دلایل و نحوه فیلر گیری موتور سیکلت
علائم خرابی جلوبندی خودرو
علائم خرابی جلوبندی خودرو
علت صدای زیاد استارت موتور خودرو
علت انواع صدای استارت موتور ماشین
واشر سرسیلندر مسی
نحوه بستن واشر سرسیلندر مسی
تمامی دوره‌ها
مشاهده نظرات ثبت نظر
مشاهده نظرات هنوز نظری ثبت نشده است.
نظر خود را با دیگران به اشتراک بزارید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نمایش بیشتر