آدرس: تهران - میدان انقلاب - روبروی سینما بهمن - نبش خیابان منیری جاوید - آموزشگاه فن و کار

نحوه تشخیص و تعمیر دستگاه کپی

دسته بندی‌ها
نویسنده: تحریریه فن و کار
نحوه تشخیص و تعمیر دستگاه کپی

امروزه در عصر تکنولوژی قرار داریم و اسناد و مدارک کاغذی جای خود را به پوشه های دیجیتال داده است. با این حال، در بسیاری از اداره ها، همچنان باید این مدارک به صورت فیزیکی و بر روی کاغذ وجود داشته باشد و در بسیاری از مواقع به تعداد زیادی از یک نوع سند نیاز است. از آن جایی نوشتن چندین رو نوشت از یک سند با دست بسیار وقت گیر و طاقت فرسا است، دستگاه های کپی به کمک ما آمده اند. این روز ها، کمتر کسی است که با دستگاه کپی آشنایی نداشته باشد. در واقع، همه ما حداقل یک بار نیاز داشته ایم که از این دستگاه استفاده کنیم. حال ممکن است نیاز به کپی شناسنامه و سایر مدارک شناسایی و یا نیاز به تهیه چندین نسخه از مدارک خود عامل این آشنایی بوده باشد. این امکان نیز وجود دارد که شما خود صاحب یکی از انواع دستگاه های کپی باشید. در این مطلب قصد داریم به طور دقیق تر و جزئی تری با این دستگاه آشنا شویم و بدانیم علل خرابی آن چه می تواند باشد؛ همچنین یاد بگیریم در صورت بروز نقص چگونه آن را رفع کنیم.

دستگاه کپی چیست؟

در ابتدا برای معدود افرادی که در مورد دستگاه کپی هیچ اطلاعاتی ندارند مختصر توضیحی ارائه می دهیم. این دستگاه با لیزری که در آن تعبیه شده است ابتدا سطح کاغذی که در آن قرار می گیرد را اسکن می کند. سپس طرح روی کاغذ را با استفاده از جوهر موجود در آن بر روی کاغذ دیگری اجرا می کند و در نهایت از کاغذ الگو یک رو نوشت به دست می آید که می توان بدون تحت تأثیر قرار گرفتن نسخه اصلی، از آن بهره گرفت.

تاریخچه

در دهه 1940 میلادی، چستر کارلسون، این مخترع آمریکایی، ایده ای داشت تا دستگاهی برای تهیه نسخه های رو نوشت از نسخه اصلی طراحی کند. او برای این ایده خود، با شرکت های بزرگ و مشهور جهان در آن زمان تماس گرفت اما این شرکت ها علاقه ای به توجه به حرف های او نداشتند. در آن زمان تصور این که روزی مردم به کپی گرفتن از اسناد و مدارک خود نیاز پیدا خواهند کرد، بسیار دشوار بود. با این وجود کارلسون تسلیم نشد و سال ها تلاش کرد تا سر انجام، وی توانست دستگاه خود را به یکی از پر اهمیت ترین و شگفتی ساز ترین اخراعات اداری در قرن بیستم مبدل کند. شرکت هایی که به گوش کردن به حرف های کارلسون تمایلی نداشتند و نسبت به این ایده او بی عنایت بودند، تازه متوجه شدند که چه فرصت بزرگی جلوی آن ها قرار گرفته بود ولی آن ها، این فرصت طلایی را از دست داده بودند.

نحوه عملکرد دستگاه کپی

برای این که بتوانیم مشکلات احتمالی دستگاه کپی خود را حل کنیم، ابتدا باید به خوبی از طرز کار آن با خبر باشیم. در حقیقت، هنگامی که بدانیم یک وسیله چگونه کار می کند و روی آن تسلط کافی داشته باشیم، در صورت بروز نقص و ایراد، به راحتی می توانیم آن را تشخیص داده و نسبت به تعمیر و رفع آن مشکل اقدام کنیم. در ادامه نگاه دقیق تری به درون این دستگاه خواهیم انداخت.

الکترواستاتیک یا الکتریسیته ساکن

الکتریسیته ساکن، اساس کار دستگاه های کپی است. در علم فیزیک، مبحثی با این عنوان وجود دارد. برای فهم آسان تر یک مثال می زنیم. حتما این را شنیده اید که اگر بادکنک یا هر شئ پلاستیکی را چندین مرتبه بر روی موی خشک یا پیراهن خود بکشید، برای مدتی به لباس یا برخی سطوح دیگر می چسبد. در این حین شما به شئ بار الکتریکی می دهید و به اصطلاح آن را بار دار می کنید. به طور هم زمان، لباس یا موی بار دیگری را دریافت می کند که متضاد با بار شئ است. از آن جایی که بار های غیر هم نام جذب یکدیگر می شوند، در نتیجه، شئ نیز به لباس و موی شما می چسبد. در مثالی دیگر، حتما تا به حال برای شما پیش آمده که دستتان را به جایی میزنید و جریان برق را احساس می کنید. در این زمان بار های الکتریکی موجود بر سطح وسیله ای که لمس می کنید، به دست شما منتقل می شود که خود مصداق دیگری برای وجود این نوع الکتریسیته یعنی الکتریسیته ساکن می باشد.

نور

شاید گمان کنید نور و الکتریسیته دو چیز کاملا مجزا و متفاوت از هم باشند. باید بگوییم که این طرز فکر کاملا اشتباه است. بیایید نگاهی به تریف پرتو های نوری بیندازیم. هر پرتو نور، در حقیقت یک موج الکترومغناطیسی (القا شده توسط یک میدان الکتریکی و یک میدان مغناطیسی) است که فوق العاده سریع می باشد. این موج با حرکت به جلو و عقب در فضای پیرامون پراکنده می شود.

رسانای نوری

با توجه به مطالب گفته شده، می توانیم به نحوه فرآیند تهیه الکتریسیته، از نور خورشید پی ببریم. درون هر صفحه خورشیدی، واحدی تحت عنوان سلول خورشیدی وجود دارد. زمانی که پرتو های نور خورشید بر روی صفحات خورشیدی می تابند، این سلول ها، با دریافت انرژی خورشیدی از نور، آن را به تبدیل به جریان الکتریکی می کنند تا برای اعمالی که به این انرژی نیاز دارند قابل مصرف باشد. حال شاید با خود فکر کنید که این موضوع چه ارتباطی با دستگاه کپی دارد. در این دستگاه ها واحدی به نام رسانای نوری تعبیه شده است که عملکردی مشابه سلول های خورشیدی در صفحات مذکور دارند با این تفاوت که در رسانای نوری، دستگاه، پس از دریافت الگوی نور، آن را به عنوان الکتریسیته ساکن محبوس می کند و نه جریان الکتریکی.

یک آزمایش ساده

حال ببینیم فایده این کار چیست. چراغ قوه ای را تصور کنید که نور آن به دیوار مقابلتان تابانده شده است. حال با استفاده از دستان خود و یا هر شئ دیگری، از سایه خود الگویی روی دیوار ایجاد کنید. حال بیایید این موضوع را به رسانای نوری تعمیم دهیم. در رسانای نوری دقیقا الگوی بالا مشاهده می شود. در آن برخی قسمت ها مانند قسمت هایی از دیوار که نور چراغ قوه به آن تابانده شده است، روشن است و بخش های دیگری همانند سایه ایجاد شده روی دیوار تیره تر به نظر می رسد. این موضوع باعث می شود بار های تجمع یافته در این دو بخش (بخش تیره و بخش روشن)، متضاد یکدیگر باشند و بتوان قانون الکتریسیته ساکن را در آن اعمال کرد.

ایجاد الگو بر سطح رسانای نوری

در صورتی که یک نور با روشنایی نسبتا زیاد بر روی سطح یک کتاب بتابانید، در حقیقت، سایه ای از حرف و کلمات صفحه کتاب بر روی آن ایجاد می شود که دقیقا مشابه زمانی بود که سایه دست شما با تاباندن نور بر روی دیوار ایجاد شده بود. با تابانیدن نور از یک زاویه بر روی صفحه، نور به صورت مستقیم به سمت عقب بازتاب نمی شود بلکه تنها در یک زاویه باتاب پیدا می کند؛ پس نتیجه می گیریم که با تابش نور از یک زاویه بر روی صفحه ای، می توان یک سایه که در واقع تصویر سیاه و سفیدی از شئ می باشد ایجاد کرد. حال تصور کنید همین عمل را در نزدیکی یک رسانای نوری انجام داده اید و تصویر شئ بر روی آن ایجاد شده است. در این جا، تصویر ایجاد شده یک سایه نیست و شما در واقع یک الگوی الکتریکی ایجاد کرده اید که مانند یک سایه با بار الکتریکی می باشد.

نحوه تشخیص خرابی دستگاه کپی

چاپ الگو

در ادامه اگر جوهر بر روی رسانای نوری که حالا دارای الگوی الکتریکی می باشد پاشیده شود، ذرات جوهر درست همان گونه که بادکنک به لباس شما می چسبید، به قسمت هایی از الگو که بارگیری شده می چسبند. تنها کاری که باقی مانده قرار دادن یک کاغذ بر روی این الگو است تا جوهر روی آن قرار گرفته و تصویر مورد نظر بر روی آن ثبت گردد.

یک تحول جدید

دستگاه های کپی در گذشته غالبا از تکنولوژی آنالوگ بهره می بردند و تنها قادر به اسکن کردن یک برگه و تهیه نسخه کپی از آن بودند. اما همه چیز در دهه 1980 میلادی متحول شد. امروزه دستگاه های آنالوگ دیگر جایگاهی در صنعت کپی ندارند و شیوه مذکور دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرد. در عوض، دستگاه های دیجیتال با کارایی بسیار بیشتر و سودمند تر جایگزین دستگاه های کپی قدیمی شده اند. تصاویر در دستگاه های دیجیتال، دقیقا به همان گونه که است اسکن می شود و چاپ آن توسط متد چاپ لیزری صورت می گیرد. این امر سبب می شود که تصاویر دیجیتال نسبت به همتایان خود در گذشته، وضوح بسیار بالایی داشته باشند.

دستگاه های کپی دیجیتال

زمانی که فایل ها و مدارک شما در حالت دیجیتال قرار داشته باشد، به سادگی می توان آن را تغییر داده و یا میزان آن را کاهش یا افزایش داد. تصاویر حاصل از دستگاه های کپی دیجیتال بسیار واضح تر و با کیفیت تر می باشند و همچنین نسبت به دستگاه های آنالوگ، کنترل بهتری در تراکم و تضاد یا همان کانتراست تصاویر دارا می باشند. این دستگاه ها می توانند ترکیبی از چندین دستگاه کاربردی دیگر در ادارات نیز باشند. برای مثال می توان دستگاهی را برای دفتر کار تهیه کرد که در داخل خود از اسکنر، پرینتر و فکس نیز برخوردار باشد و قادر باشد هر یک از اعمال فوق را به صورت مجزا انجام دهد؛ یعنی می تواند تصویر دیجیتالی (مثلا سندی که اسکن کرده اید، یا فکسی که دریافت کرده اید، و یا فایلی که از طریق یو اس بی، وای فای و یا حتی بلوتوث دریافت نموده اید) را ذخیره کرده و سپس آن را پرینت کند. همچنین برخی از این دستگاه ها به شما امکان ویرایش محدود فایل ها پیش از انجام عمل چاپ را نیز می دهند. در نسخه های جدید، حتی می توانید فایل اسکن گرفته را در محلی ذخیره کنید تا دفعات بعدی، بدون این که نیاز باشد مجددا اسکن تهیه کنید، آن فایل را چاپ کنید. در نهایت داشتن حافظه داخلی به این دستگاه ها، این اجازه را می دهد تا با هر مرتبه کپی گرفتن، به آسانی هر صفحه را به تعداد بالا چاپ کند.

عیب دستگاه های امروزی

تهیه کپی با استفاده از دستگاه های کپی دیجیتال راحت، چند منظوره و ارزان قیمت است. با این وجود، خطراتی نیز در استفاده از آن ها در مکان های عمومی مانند ادارات وجود دارد. دستگاه های امروزی دارای یک حافظه یا درایو سخت هستند که تمامی اسناد اسکن گرفته شده را برای سهولت کپی در خود ذخیره می کند. از آن جایی که بسیاری از افراد اسناد و مدارک شناسایی و سایر اطلاعات حساس خود را با این دستگاه ها کپی می گیرند، این موضوع می تواند یک معضل امنیتی بسیار بزرگ باشد. حتی هنگامی که این اسناد ذخیره شده را پاک کنید، امکان بازیابی مجدد نیز وجود دارد. البته به دنبال بروز این مشکل کمپانی های ساخت دستگاه کپی، به دنبال طراحی ویژگی هایی برای بالاتر رفتن بحث امنیتی در دستگاه های خود هستند. برای مثال در بعضی از دستگاه های کپی، اطلاعات رمز گذاری می شوند و در برخی دیگر امکان پاک کردن اطلاعات از حافظه به صورت کامل و امن تعبیه شده است.

مشکلات رایج دستگاه کپی

حال که با طرز عملکرد دستگاه های کپی و انواع آن ها آشنا شدیم، نوبت به بررسی نقص ها و مشکلات احتمالی و نحوه مقابله با آن ها می رسد.

مشکلات مربوط به تونر و کارتریج

این دست از مشکلات، غالب مواقع، به علت تنظیم نادرست و غیر مناسب دستگاه رخ می دهد. بنابراین اولین گام در پیشگیری از این مشکل، سپردن کار تنظیم به یک کارشناس و فرد متخصص می باشد. همچنین اگر از کارتریج و تونر نامناسبی استفاده کنید، دستگاه با مشکل مواجه خواهد شد زیرا که هر مدل چاپگر به تونر خاصی نیاز دارد. این استفاده نا آگاهانه از تونر و کارتریج، به پایین آمدن کیفیت چاپ نهایی منجر می شود. دستگاه های فتوکپی، برای هر چاپی (چه رنگی و چه سیاه و سفید) از یک کارتریج استفاده می کند. زمانی که مشاهده شد رنگ نسخه های چاپ شده در حال کم شدن است و یا تغییر رنگ در پرینت های شما رخ می دهد زمان آن رسیده که کارتریج خود را تغییر دهید. دیگر مشکل مربوط به این قسمت، تونر خالی و یا دارای نقص می باشد که می تواند سبب خرابی دستگاه کپی شود. در این زمان یک جایگرینی ساده برای تونر می تواند از بروز مشکل جلوگیری کند. در صورتی که موارد بالا جوابگو نبودند، ممکن است یک خطای سازنده وجود داشته باشد که در این مورد توصیه می شود از یک متخصص در این زمینه کمک بگیرید.

وجود خطوط و رگه روی کاغذ

مشکل وجود خطوط بر روی کاغذ های چاپ شاید مشکل جدی به نظر نرسد اما این موضوع، به خصوص در اداره ها، می تواند اسناد و مدارک مهم را نامرتب، غیر حرفه ای و یا حتی بی اهمیت جلوه دهد. این مورد به احتمال بسیار زیاد به نقص یکی از قطعات داخلی دستگاه مربوط می باشد و انتظار نمی رود شما بدون داشتن تخصص در تعمیر دستگاه، قادر به رفع مشکل باشید.

صفحات چروکیده

شاید به نظر برسد که مشکل چروکیده شدن کاغذ ها به علت بارگذاری بیش از اندازه کاغذ و گیر کردن آن ها رخ داده باشد اما باید گفت که به طور معمول، این موضوع به خاطر فرسوده شدن غلطک های خروجی می باشند که منجر به چسبندگی و در نهایت گرفتگی می شود. به منظور بر طرف ساختن این مسئله کافی است سینی های قابل تعویض خریداری کنید. مراجعه به متخصص نیز گزینه خوبی است اما همیشه ضروری نیست.

لکه ها و نقاط تصادفی بر روی اسناد چاپ شده

وجود این لکه های نقطه مانند در نسخه های چاپ شده می تواند دو دلیل داشته باشد. مورد اول گرد و غبار و هر آلودگی دیگر روی آئینه دستگاه است. این مشکل به راحتی قابل حل است. تنها کافی است شیشه آن را تمیز کنید. البته در این کار دقت لازم را به خرج دهید و مراقب باشید روی آن خش نیفتد. برای اطلاعات بیشتر و دقیق تر بر نحوه تمیز کردن دستگاه، توصیه می شود دفترچه راهنما که همراه دستگاه به شما ارائه شده را مظالعه کنید تا سلامت دستگاهتان تضمین شود. مورد دوم عدم توازن در کنترل چگالی دستگاه شما است که به تنظیم نامناسب باز می گردد. برای رفع این مشکل مراجعه به متخصصین بهترین گزینه است.

رفع گرفتگی کاغذ

این مسئله در دفاتر و ادارات شلوغ خود را بیش از هر جای دیگری نشان می دهد چرا که موجب توقف کار دستگاه می شود و به عقب افتادن امور منجر می شود. این موضوع معمولا به دلیل استفاده از یک دستگاه کپی ضعیف است. سایر موارد از جمله استفاده از کاغذ های با ضخامت نامناسب، بار گذاشتن نادرست کاغذ ها و یا غبار گرفتگی و آلودگی دستگاه نیز می تواند باعث گرفتگی کاغذ شود. بدیهی است هنگامی که کاربر، مقدار بیش از اندازه، صفحات کاغذ درون مخزن دستگاه قرار دهد، دستگاه مسدود می شود.

نکات پایانی

طبیعی است که به مرور زمان دستگاه ها فرسوده می شوند و به دنبال این فرسودگی، مشکلاتی، به تدریج، جلوه گر می شوند. تعمیر دستگاه های کپی می تواند هزینه های زیادی روی دستان شما بگذارد و به خصوص در این هنگام که دستگاه به طور مداوم نیاز به تعمیر نیاز دارد احتمالا صرف هزینه برای خرید دستگاه جدید تر و بروز تر به صرفه تر و عاقلانه تر باشد. با این عمل هم از شر تعمیرات پی در پی خلاص می شوید و هم از امکانات بروز تر و پیشرفته تر که موجب سهولت بسیاری از امور کپی می شوند برخوردار خواهید شد.

آموزشگاه فن آموزان برگزار کننده دوره های آموزشی از جمله آموزش تعمیرات فتوکپی می باشد . برای اطلاع از نحوه برگزاری دوره ها با کارشناسان ما تماس بگیرید .

5/5 - (1 امتیاز)
X بستن
پربازدیدترین مقالات
سرعت عمل مک بوک
چگونه سرعت عمل مک بوک خود را بالا ببریم؟
تغریف سلف
سلف چیست؟ انواع سلف الکتریکی
دستگاه پروگرامر IC چیست و چه کاربردی دارد؟
دستگاه پروگرامر IC چیست و چه کاربردی دارد؟
علت خاموش شدن ناگهانی مانیتور
علت خاموش شدن ناگهانی کامپیوتر – چرا مانیتور خاموش می شود؟
تمامی دوره‌ها
مشاهده نظرات ثبت نظر
مشاهده نظرات هنوز نظری ثبت نشده است.
نظر خود را با دیگران به اشتراک بزارید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نمایش بیشتر